Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Сряда, 25 Април 2018г.

Търсенето в архив извежда резултати само от броевете показани по долу. *


От: До:


Моля, изберете поне един критерий за търсене.

Три чудотворни икони - неръкотворна, пристигнала по море и влизала в бой с турците, пазят манастира

Брой: 1608 | Дата: 2011-05-09
Автор: в. Атака
В български манастир "Св. Георги Зограф" в Света Гора Атон се пазят три чудотворни икони на св. вмч. Георги Победоносец от различни векове.
Когато обителта била основана, монасите не знаели кой от светците да изберат за покровител. Те приготвили дъска, върху която да изобразят лика на своя покровител, и след като я оставили в църквата, се отдали на гореща молитва, с която призовали Господ да им открие името на светеца. На сутринта с голяма почуда монасите видели върху дъската лика на Свети Георги, когото те нарекли "Изограф" - т. е. "Самоизобразил се!" Преданието разказва, че в мига, когато ставало това чудо, в един сирийски манастир, нападнат от араби, образът от иконата на Свети Георги изчезнал ненадейно. Монасите чули глас от небето, който им казвал, че чудотворецът си е избрал нов манастир и те трябва да го последват там. Това се оказала Зографската обител в Света Гора. А Фануилската чудотворна икона (от Фануилската обител) и до днес се съхранява в главната съборна черква. Заради тази самоизписана икона нарекли храма "Свети Георги Зограф" - т.е. "живописец".
Втората чудотворна икона на светеца е т.нар. Аравийска или Сарацинска. Тя се появила в морето и монаси от различни манастири влезли в него с лодки, за да я извадят. Иконата обаче се дърпала, когато някой от съдовете приближавал. Едва когато българската лодка стигнала до нея, тя оставила монасите да я извадят. Гърците обаче се ядосали и обявили, че е по-честно, ако натоварят иконата на гърба на необучено муле. Където хайванчето спре - този манастир да я вземе. Магарето пак спряло до българския манастир. Иконата датира от XIII-XIV в. В празнични дни ризницата от нея се снема и начело с нея се организират литийни шествия извън манастира. Иконата е чудотворна.
Третата икона на Св. Георги е подарена от молдовския владетел Стефан Велики в началото на XVI в., станал също ктитор на обителта. Стефан дълго воювал с турците. Накрая се отчаял, защото те го превъзхождали с огромната си численост. Тогава в съня му се появил Св. Георги и му дал кураж, че ще победи. Заръчал му също да обнови Зографската обител в Атон. На другия ден воеводата победил и взел много пленници. Те започнали да му се молят да им покаже този нечуван воин на бял кон, който ги косял с огнен меч. Стефан отвърнал, че такъв воин нямат. Тогава турците видели иконата на Св. Георги и се провикнали - Този е! Този е!

Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16599