Търси
Вашият e-mail:
Вашето име:
E-mail на получателя:
Име на получателя:
Изпрати
Начало | Контакти Четвъртък, 13 Август 2020г.

Търсенето в архив извежда резултати само от броевете показани по долу. *


От: До:


Моля, изберете поне един критерий за търсене.

Плиска разкрива каменния си площад и нови ходници

Брой: 1679 | Дата: 2011-08-01
Автор: в. Атака
Вместо на море проф. Станислав Станилов ще работи на разкопките на старата столица

За поредна година проф. Станислав Станилов, един от ръководителите на разкопките в Плиска, продължава проучванията в първата българска столица. Вместо на море, депутатът от АТАКА както всеки август ще се посвети на тайните на Плиска, която той изследва повече от 30 години. Голямата мечта на професора е да открие погребението на хан от Първата българска държава. До момента той е изследвал ходници на престолнината, голяма част от вътрешния град, култови и дворцови сгради, както и крепостните стени на някогашната столица Плиска. Според проф. Станилов тайните на Плиска ще бъдат обект на проучване още десетилетия. Става дума за един изключителен за времето си престолен град, категоричен е археологът. Сега в старата столнина работи екипът на професора, ръководен от главния му асистент д-р Андрей Аладжов от Националния археологически институт с музей към БАН. Той проучва дървени структури по периферията на кръглата каменна площадка в близост до цитаделата на Плиска. Д-р Аладжов посочи, че е изяснена каменната архитектура и тази година задачата е да станат ясни дървените структури по периферията на площадката. Работи се на север от нея, където се разкриват двойка ями с постаменти за дървени колони.
"Предполага се, че това е част от конструкция, която може да се нарече трибуна", обясни д-р Аладжов. "Т.е. на север е имало нещо като дървени трибуни, от които да се наблюдава какво става долу - вътре в каменната площадка, която е заобиколена отвсякъде с ограда. Това е като перспектива, засега сме открили остатъци от тези трибуни. Надяваме се, това лято да довършим изцяло структурите, свързани с каменната площадка, и да можем да подходим към теоретичните проблеми, свързани с нея, защото все още нейната функционалност не е изяснена за нас", каза още той.
Разкопките и проучванията в Плиска ще продължат до края на септември. Археолозите очакват да доразкрият следите от дървените конструкции, свързани с каменната площадка, а геофизичното проучване на площта, по която работят тази година, им дава надежда да попаднат и на трасето на един от тайните ходници на Плиска. Ходниците на старата столица са обект на дългогодишни изследвания.

Форум Атака
Телевизия АЛФААнкета
Подкрепяте ли петицията на АТАКА към главния прокурор Борис Велчев за сваляне имунитета на Ахмед Доган?
Да
88 %
Не
11 %
Общо гласували: 16647